06 3828 9590
Ribeye van de BBQ

Schitterend stuk vlees van het rund om langzaam te garen en te smoken. Zorg voor een paar vrienden en een drankje, het is veel gezelliger om samen aan dit prachtige stuk vlees te werken.

Ingrediënten
  • Ribeye (hoe dikker hoe beter)
  • rub, zie basisrecept rub.
  • Rookhout
Bereiding

Snijd alle pezen en stukken vet aan de buitenkant van de ribeye eraf. Er zit genoeg vet in de ribeye, het buitenste vet zorgt ervoor dat de rub niet mooi pakt en vlammen bij het grillen. Wrijf de ribeye goed droog met keukenpapier en bestrooi hem met de rub. Hou 3-5 theelepels per 500 gr vlees aan. Je mag natuurlijk ook je eigen favoriete rub gebruiken of hem neutraal houden met alleen zout en peper. Alle rub die er weer vanaf valt laat je liggen, het vlees bepaald zelf hoeveel rub hij lekker vindt.

Pak de ingesmeerde ribeye in met huishoudfolie en laat hem minimaal 12 uur in de koelkast liggen. Het zout van de rub zorgt ervoor dat er een beetje vocht uit de ribeye komt. Dit vocht neemt de ribeye naar een paar uur weer op en neemt de smaak van alle kruiden mee.

De ribeye bereiden we met een reverse sear, dit houd in dat we hem eerst gaar maken en vervolgens mooi gaan grillen. Zorg dat je afsluitbare bbq tussen de 140 en 160 graden is en dat je dit stabiel aanhoudt. Zorg dat de kolen de helft van je bbq bedekken, zo kunnen we de ribeye indirect verwarmen.

Haal de ribeye uit de koelkast en dep hem droog met keukenpapier. Leg hem op het deel van het rooster waaronder geen kolen liggen, hierdoor kan hij niet verbranden. Het is niet nodig om de ribeye te draaien. Zorg dat je de eerste 30 minuten flink rook van je rookhout in de afgesloten bbq hebt. In de eerste 30 minuten neemt de ribeye het meeste van de smaak van de rook op. Je kan de hele rit blijven smoken want hij neemt nog wel smaak op, maar het hoeft niet.

De ribeye brengen we naar een kern temperatuur van 53 graden om een medium rare stuk te krijgen. (50 graden voor rare, 53 graden medium rare, 56 graden voor medium en well-done gaan we niet noemen, dit is not-done!)  Een stuk van 800 gr ligt ongeveer 2 uur in de afgesloten bbq.

Zodra de gewenste kerntemperatuur is bereikt haal je hem van de grill en stop je hem losjes in een paar lagen aluminiumfolie. Dit rusten zorgt ervoor dat alles sappen mooi verdeeld in het vlees komen. Ondertussen stop je nieuw houtskool in je starter want we gaan de ribeye nog grillen.

Na 10 minuten rusten in de aluminiumfolie leg je de ribeye op je rooster boven de brandende kolen. Laat iedere kant twee keer 30 seconden boven het vuur liggen. Je ribeye is klaar om opgediend te worden.  Vergeet niet tegen de draad in te snijden, anders krijg je een taai stuk.

eet smakelijk!

 

Call Now Button