Gevulde bavette rollade
Gevulde bavette met olijven, kaas, pijnboompitten en pommodori

Een bavette is altijd een lastig stuk vlees om in zijn geheel op de juiste kerntemperatuur te krijgen. De bavette bestaat uit een smal en en dik stuk. Maak je het dikke stuk medium rare dan is het dunne stuk al snel well done. Dit is dus echt een precisie stuk wat je goed in de gaten moet houden. Nu gaan we de bavette oprollen waardoor overal dezelfde dikte ontstaat.

Ingrediënten
  • bavette van ongeveer 1,5 kilo
  • 150 gr knoflook olijven
  • 200 gr kaas om te smelten
  • 150 gr pijnboompitten
  • 100 pomodori
  • eiken rookhout
Bereiding

Verwarm de pijnboompitten in een klein beetje olie op het vuur tot ze een mooie kleur krijgen. Blijf er alstublieft even bij wat het zou niet de eerste keer zijn dat iemand de pijnboompitten laat aanbranden. Gebeurt dit wel, gooi ze weg!

Snij vervolgens de olijven in plakjes van ongeveer 1/2 centimeter en de pomodori in kleine reepjes.

Snijd alle pezen en stukken vet aan de buitenkant van de bavette weg.  Snij de bavette in de lengte open zodat je hem mooi open kan klappen. Let op dat je de draad van het vlees correct hebt. Anders kan je hem op het einde niet op de draad snijden en dat betekend lang kauwen met een bavette. Hieronder zie je duidelijk hoe de draad moet ligen.

Bestrooi de open bavette met de olijven, kaas, pijnboompitten en pomodori. Je krijgt ongeveer 2x zoveel als hieronder op de foto. Ik vond het jammer als je het vlees niet meer zag.

Vervolgens rol je de bavette op zodat de draad van het vlees in dezelfde richting loopt als op de foto hieronder. Rol hem redelijk strak anders loopt de kaas eruit. Hierna plaats je om de 5 cm een stukje slagerstouw wat je strak knoopt. Smeer de bavet in met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi hem met zout en peper. Hij is klaar om op de bbq te gaan.

Zorg dat je bbq tussen de 120 en 150 graden is en blijft. We gaan hem indirect verwarmen Dit betekend dat we de helft van de bbq vullen met gloeiende kolen, de bavette gaat op het deel van het rooster waar geen kolen onder liggen. Hierdoor zal de bavette niet verbranden en is keren niet nodig. Leg het het rookhout in de kolen, plaatst de bavette  op het rooster en sluit deksel zodat de rook en de warmte langzaam in de bavette kunnen trekken.

Afhankelijk van de temperatuur van je bbq is de bavette na ongeveer 1,5 uur gereed. Zelf vind ik het lekker als hij een kerntemperatuur van 54 graden is. Dit is medium rare. Pak de bavette losjes in met aluminium folie en laat hem 15 minuten rusten. Dan worden de sappenen de warmte mooi verdeelt. Snij hem aan in repen van ongeveer 2 cm.

Eet smakelijk!

Vind je pomodori niet lekker? Hij is ook heerlijk met pesto en rauwe ham. Hou je niet van olijven? Ga eens naar Griekenland om wat smaak te ontwikkelen 😉

 

Call Now Button