06 3828 9590
buitenkeuken op maat
Bavette van de bbq

Schitterend stuk vlees van het rund om langzaam te garen en te smoken. Het heeft een zeer mooie grove structuur en een heerlijke smaak.

Ingrediënten
  • Bavette
  • rub, zie basisrecept rub.
  • Rookhout
Bereiding

Snijd alle pezen en stukken vet aan de buitenkant van de bavette eraf. Wrijf de bavette goed droog met keukenpapier en bestrooi hem met de rub. Hou 2 theelepels per 500 gr vlees aan. Je mag natuurlijk ook je eigen favoriete rub gebruiken of hem neutraal houden met alleen zout en peper. Alle rub die er weer vanaf valt laat je liggen, het vlees bepaalt zelf hoeveel rub hij lekker vindt.

Laat de bavette met de rub een uur, afgedekt, in de koelkast liggen. Het is een dun stuk vlees en we willen niet dat alles naar de rub gaat smaken.

De bavette bereiden we met een reverse sear, dit houdt in dat we hem eerst gaar maken en vervolgens mooi gaan grillen. Zorg dat je afsluitbare bbq tussen de 140 en 160 graden is en dat je dit stabiel aanhoud. Zorg dat de kolen de helft van je bbq bedekken, zo kunnen we de bavette indirect verwarmen.

Haal de bavette uit de koelkast en dep hem droog met keukenpapier. Leg hem op het deel van het rooster waaronder geen kolen liggen, hierdoor kan hij niet verbranden. Het is niet nodig om de bavette te draaien. Zorg dat je de eerste 30 minuten flink rook van je rookhout in de afgesloten bbq hebt. In de eerste 30 minuten neemt de bavette het meeste van de smaak van de rook op. Je kan de hele rit blijven smoken want hij neemt nog wel smaak op, maar het hoeft niet.

De bavette brengen we naar een kern temperatuur van 50 graden om een rare stuk te krijgen. (50 graden voor rare, 53 graden medium rare, 56 graden voor medium en well-done gaan we niet noemen, dit is not-done!)  Aangezien een bavette verschillende diktes heeft, bereiden we hem rare. Breng je de kerntemperatuur naar medium rare, dan zullen alle dunne stukken well-done zijn.

Zodra de gewenste kerntemperatuur is bereikt haal je hem van de grill en stop je hem losjes in een paar lagen aluminiumfolie. Dit rusten zorgt ervoor dat alles sappen mooi verdeeld in het vlees komen. Ondertussen stop je nieuw houtskool in je starter want we gaan de bavette nog grillen.

Na 10 minuten rusten in de aluminiumfolie leg je de bavette op je rooster boven de brandende kolen. Laat iedere kant twee keer 30 seconden boven het vuur liggen. Je ribeye is klaar om opgediend te worden.  Vergeet niet tegen de draad in te snijden, anders krijg je een taai stuk.

eet smakelijk!

 

Call Now Button